Sloughi


Ursprung: Sloughin är en korthårig vinthund som härstammar från Nordafrika där den genom århundraden har använts som jakthund av beduinerna. Den jagar företrädesvis med synen, som alla andra vinthundar.

Utseende: Hanhunden är mellan 66-72 cm och tiken 61-68 cm i mankhöjd, vikten är 18-30 kg. Sloughin är något kraftigare byggd än andra vinthundar. Kroppsformen är kvadratisk med tydligt framträdande muskler och senor. Den finns i tre färger, sand i alla nyanser, brindle samt mantlad (svart), med eller utan svart mask. Pälsen är mycket kort och utan underull. Det gör att den knappt fäller något och luktar inte hund.

Mentalitet: Sloughi ger ett lugnt och behärskat intryck i hemmiljö men med sin vaktinstinkt talar den om när det kommer någon. Den är mycket fäst vid familjen, men kan verkar lite reserverad mot främmande vid första mötet. Utomhus är det full fart, sloughin, som alla vinthundar. älskar att springa och måste få chansen att vara lös flera gånger i veckan för att må bra. Långa sköna promenader och cykelturer uppskattas mycket. När det är avklarat, rullar den nöjd ihop sig i älsklingssoffan. Den tycker inte om att lämnas ensam längre perioder och är ofta speciellt bunden till en person.

Hälsa: Rasen har få sjukdomar, de ger kanske intryck av att vara ömtåliga men de är förvånansvärt robusta. Sloughin uppnår ofta hög ålder.

Användningsområde: Sloughin är en hund för dig som tycker om att vara ute i skog och mark. Den uppskattar även aktiviteter som agility och lydnad, även om den kanske inte blir en stor stjärna inom de sporterna. Lure coursing är en form av jaktprov som är uppskattat av hundarna och ger dem tillfälle att använda sin naturliga jaktinstinkt. Jaktinstinkten kan vara start och en bra lydnad och inkallning är nödvändig för att kunna ha hunden lös. Vi har även många sloughis i Sverige som provat på kapplöpning som ett bra aktivitetskomplement.

 

Med anledning av att vi i gallerierna över importer och kullar har valt att också
publicera gPRA-testresultat, vill vi påminna om följande.

 

+/+ frisk, ej anlagsbärande

+/- frisk, anlagsbärare

-/- sjuk, anlagsbärare

 

Hos sloughi kan både hanhundar och tikar ärva och nedärva gPRA till sin avkomma. Nedärvningen är recessiv. Sloughi kan dock gentypas som varandes homozygot för defektgenen (-/-), heterozygot för defektgenen (+/-) eller homozygot för frisk gen (+/+). gPRA-bärare och fria hundar är friska och utvecklar inte sjukdomen, dock kan bärarna producera sjuk avkomma tillsammans med en annan bärare eller en hund med gPRA.

En frisk/fri (+/+) parad med en annan frisk/fri (+/+) resulterar i 100% friska/fria avkommor (+/+)
2 sloughi som båda har gPRA (-/-) producerar tillsammans 100% sjuka avkommor (-/-)

En sjuk (-/-) parad med en bärare (+/-) resulterar i 50% sjuka (-/-) och 50% bärare (+/-)
En sjuk (-/-) parad med en frisk/fri (+/+) resulterar i 100% bärare (+/-)
En bärare (+/-) parad med en annan bärare (+/-) resulterar i 50% bärare (+/-), 25% sjuka (-/-) och 25% fria (+/+)
En bärare (+/-) parad med en frisk/fri (+/+) resulterar i 50% bärare (+/-) och 50% friska/fria (+/+)
Naturligvis handlar dessa procentsatser om sannolikhet, och den exakta fördelningen kan inte förutsägas.

 

uppdaterad den: 30 mars 2012