Azawakh


Ursprung: Azawakh är en korthårig vinthund som härstammar från Sahelområdet i Afrika där den i århundraden har använts som jakthund, framförallt av en folkgrupp som kallas tuareger. Rasen används primärt där som vakt- och jakthund, den jagar mestadels med synen som alla andra vinthundar.

Utseende: Hanhunden är mellan 64 - 74 cm och tiken 60 - 70 cm i mankhöjd, vikten är 15 - 25 kg. Azawakhen är en mycket finlemmad vinthund, dess muskulatur och skelett framträder tydligt under den tunna huden. Den är långbent och dess siluett är högrektangulär. Färgen är röd eller brindlefärgad i olika nyanser, från sand till mörk mahogny, med vita tecken på huvud, hals, bröst, svans och ben. Den har en tunn och fin päls, fäller mycket sparsamt och luktar inte hund.

Mentalitet: Azawakhen är ingen "var mans hund". Rasen har stark vaktinstinkt och den annonserar tydligt besökares ankomst. Den är lugn och harmonisk i sin hemmiljö och älskar sin familj, men kan vara mycket reserverad mot okända. Rasen kan vara krävande när det gäller uppfostran och lämpar sig inte för en oerfaren hundägare. Azawakhen är mycket bekväm, den sover helst nedbäddad under täcket, de tycker inte om kyla och dåligt väder.

Hälsa: Rasen har få sjukdomar, de ger kanske intryck att vara ömtåliga men de är förvånansvärt robusta. Azawakhen skadar sig sällan och uppnår ofta hög ålder.

Användningsområde: Azawakhen uppskattar långa promenader där den ges tillfälle till att springa lös. Lure coursing, som är en form av jaktprov, är ett utmärkt substitut för den hos oss otillåtna jakten. Jaktinstinkten kan vara stark, men de är mycket lyhörda och relativt lättlärda så med rätt träning kan man ha azawakhen lös på lämplig plats.


uppdaterad den: 30 mars 2012